25-e dagen: Ljungsbro till S:t Larsparken i Linköping.

Denna avslutande dag i Östgötavandringen blev en underbar sammanfattning av de allra bästa delarna av denna korsvandringsstafett:
(1) Försommar i Sverige med strålande solsken och ett överflöd av grönska och blomning.
(2) Gästvänlighet och gemenskap med kristna kyrkor och deras ledare.
(3) Gemenskap i såväl mänsklig samvaro och kamratskap som andlig tjänst i vittnande och förbön för människor vi mötte och området vi vandrade igenom.
(4) Respons från många vi mötte och fick samtal med.
(5) Återkommande bevis på kraften i vittnesbördet när vi från olika delar av kristenheten samverkar och står och går sida vid sida och pekar på Jesus Kristus som Frälsare och Herre.
För oss fyra vandrare – Ulf Hammarström, Göran Nordfeldt, David Sundell och Ingvar Holmberg – började dagen i och vid Allhelgonakyrkan i Ljungsbro med prästen Joakim Hultén och hans kollegor. Sen var det vandring mot Linköping först längs Göta Kanal och sen längs cykelbanan. Bl.a. blev det ett gott samtal med några skolbarn uppflugna på sin skolas staket och som ivrigt sög i sig budskapet om Jesus. Linköpings domkyrka och andra byggnader syntes allt tydligare efter hand. Vi fick en ljuvlig matsäcksrast i grönskan nära ån.
Vid IKEA mötte vi en armenisk man och en syriansk mamma med barn. Dessa ville fotograferas med oss och gladdes över att vi, deras medkristna, var ute på det här sättet. Och vid ankomsten till S:t Larsparken mitt i stan blev det en fin avslutande sångstund med information, proklamation av evangeliet och förbön för Linköping. Där var alla fem i vår ledningsgrupp för vandringen med, och Rolf Thorvaldsson ledde i förbön och Fredrik Weflö uttalade välsignelsens ord. Efteråt bjöd Frälsningsarmékårens ledare Marie Willermark oss på god middag på Frälsningsarmén alldeles intill. En härlig dag och avslutning!
Personligen vill jag från alla oss vandrare och intresserade särskilt tacka Göran Nordfeldt och David Sundell som båda gick en bit över tio sträckor var på den här vandringen.
Tack, ni glada, villiga korsvandrare!!!

Dag 24 (av 25) mellan Borensberg och Ljungsbro 18 km.


Är kanalen öppen eller stängd!


Vädret: mulet på förmiddagen och efterhand mer och mer sol runt 16-18 grader
Vandrare: Berith Svensson och Göran Nordfeldt.Dag 24 (av 25) mellan Borensberg och Ljungsbro 18 km.
Tack Salemkyrkan för er gästfrihet och ert sätt att ta hand om oss vandrare! Det har helt enkelt varit en ära för oss att få vara hos er.
Ungdomsledaren Linda i kyrkan bad för dagens vandring och med det var det fritt fram att börja gå!
Vi valde att gå längs Göta kanal och vid slussarna var det så fina tulpaner. Precis i närheten ligger det berömda ”Göta hotell” som är ett välkänt kännetecken för Borensberg.
Efter någon kilometer kom vi förbi det gamla glasbruket. Nu är det vandrarhem. Kul att få se historia på nära håll.
Längs med hela kanalen är det träd av olika slag. Mycket ek och lönn. Men tyvärr dör en del träd och det planteras därför nya träd. Vi såg 4 sådana nya träd där kungafamiljen fått plantera dessa träd. Dels kungen själv, drottningen, kronprinsessan och även Hertiginnan av Östergötland Estelle. Vi fick känna att vi gick på kunglig mark.
Vi mötte en del vandrare och cyklister, där vi fick berätta om en annan kung, nämligen Kung Jesus. Han tar hand bland annat hand om sina får. Jesus är den gode herden och vi är hans får. Vi såg väldigt mycket får längs dagens vandring och Psalm 23, herdepsalmen, är rätt naturlig att tänka på. Den börjar ”Herren är min herde, mig skall inget fattas. Han leder mig på rätta vägar….” Det känns så tryggt!
Vi passerade en akvedukt, där vägen går under kanalen! Vid slussvaktarstugan ”Sörby” åt vi lunch och solen började att värma våra kinder!
Är så otroligt vackert längs kanalen! När träden hänger över vägen och nästan bildar en alle. När vägen är precis gul av alla lönnfrön. Det blir så mäktigt. Vi kom till Ruda där vi hade en bönestund. Då hade vi gått lite drygt 7 km från Borensberg. Där vände Berith och gick tillbaka till Borensberg. Glad att fått sällskap en bra lång bit av vandringen glades jag över det goda samtalet och att få vara medvandrare en bit. Tack Berit för att du ville vandra med!
Så vackert med en spegelblank kanal! Vilka färger och mäktigt när jag gick förbi ett gult rapsfält. Eller alla gullvivor! Sädesärlor och andra fåglar kvittrade glatt för oss.Det var faktiskt ganska många båtar längs kanalen! Det skapar liv och är fascinerande hur broar rullar undan för att släppa fram båtarna.
Tänker när jag går längs kanalen om jag själv har en öppen kanal till Livets Gud? Är det så att många broar är stängda där jag går i mitt liv? Vågar jag be att broarna ska rulla undan så jag kan komma vidare och ha en öppen och ärlig kanal/kontakt med Vår Herre? Vågar jag tillåta att Himmelens Gud släpper på det levande vattnet i mitt liv så att jag kan komma vidare, växa vidare i mitt andliga liv och växa som person?
Ställde korset medan jag rastade mot en förtöjningssten. Tänk att två så härliga bilder kan vila mot varandra. Att dels luta sig mot något som är fast, stenen, berggrunden, vår Gud! Dels att korset är på samma sätt fast eller sant. Där vi gång på gång får lämna av oss våra bördor och veta att vi får befrielse och kraft! Det kan vi gott och väl vila och känna trygghet med!
Vilken upplevelse att få gå den här sträckan längs kanalbanken! Har cyklat här många gånger och tillika åkt långfärdsskridskor. Men att gå blir ytterligare en dimension! Gläds och är tacksam för det!
En cyklist var bara tvungen att stanna och prata med mig och undrade vad jag gjorde. Så kul att han ville cykla med en gående man och samtala om ekumenik, om brädspel som han jobbade med. Han funderade på att göra ett brädspel med klostertema! Mycket därför blev det ett spännande möte. Lycka till med att utveckla ett nytt brädspel! Händer mycket under en vandringsdag! Imorgon är det sista dagen av Gå för Sverige – Östgötavandringen.
Imorgon når vi målet för vandringen som är Linköping. Planerat runt kl. 16 vid S:t Larsparken. Känns både med glädje och vemod. Glädje att allt har funkat så bra! Vemod att vandringen gått så fort och att det finns fler människor som behöver höra om korset. Men känns också fantastiskt att vi fått be och välsigna så många orter, byar, människor, kyrkor och mött så många längs vår vandring! Det är jag både glad och stolt över!
Innan sista etappen startar Imorgon får korset vila i Allahelgonakyrkan i Ljungsbro! Där står det bra och stadigt!
Välsignelse önskar jag dig!/ Göran Nordfeldt

Dag 23 mellan Motala och Borensberg 18 km

Det börjar närma sig slutet….

Vädret var soligt och uppehåll till ca kl. 13 därefter regn men vindstilla. Vandrare för dagen var Göran Nordfeldt, David Sundell, Olof och Gunlis Rask, Thomas Gustafsson, Noomie Milton och Christina Jonsson.
Kl. 9.00 var det 7 glada vandrare som slöt upp i Motala Pingstkyrka. Vi startade med en härlig bönestund där pastorn i församlingen bad för dagens etapp. Jag gillar verkligen deras paroll ”Mer Jesus till folket”!
Vi hade många lokala förmågor med oss som guidade genom Motala. Roligt att få se delar av Motala som jag aldrig sett förut. Det längs Verkstadsvägen. Innan dess gick vi förbi både polishus, kommunhuset och socialtjänstens lokaler där det blev naturligt att stanna till och be för kommunen!! Vi gick även förbi ”Hjärta till hjärtas” lokaler och bad för dom. Vilket härligt namn – hjärta till hjärta. Dvs från någon till någon. Att ge och ta emot. Det är faktiskt mycket av vad vår vandring handlar om! Vi gick vidare och kom till Borenshult. Vid den slusstrappan har jag heller aldrig varit. Så fint! Annat som är vackert finns I naturen! Vilken vacker period vi lever i och mycket som händer i Guds natur nu. Kastanjen är på väg att slå ut i blom. För att inte tala om alla magnoliaträd, så fint! Vi gick förbi många ekar, en del gamla en del yngre. Undrar hur länge den gamla eken stått där? Gedigen är den varje fall. Om man ropar bland träden där, så undrar jag om det ekar? Men om vi ropar ut namnet Jesus så svarar naturen med en mäktig Skaparkraft!
Vi fick en välbehövlig lunchpaus vid rastplats ”Utsikten” mitt emot Ulvåsa slott. Det härliga samtalet mellan vandrarna varade även under pausen och det varvades både allvar och humor. Sören Bernberg mötte upp och hjälpte till att transportera packning för undertecknad och David. Den sistes ryggsäck var för liten för att få plats med allt i….Vi gick vidare och det är vackert att se de vita blommorna på mängder av bland annat fruktträd. Det blir en sådan kontrast till alla gröna nyanser. Det är nästan onödigt vackert!
Strax därefter öppnade sig Himmelen och regnet kom över oss resten av vägen. Vi kan väl säga att många av oss blev helt plötsligt väldigt kutryggade. Märkligt att regnkläder kan göra en sådan stor skillnad….
Vi gick förbi den vackert belägna kyrkan Kristberga. Våra muskler och leder fick jobba hårt idag! Men till slut nådde vi Borensberg. Vi stannade till i Björkhällakyrkan och bad för Borensberg. Där träffade vi en av prästerna som undrade vilka vi var.
Vi hade därefter inte långt till vårt mål. Nämligen Salemkyrkan i Borensberg. De hade verkligen dukat upp till fest! Potatisgratäng och fläskfilé. Det smakade verkligen gott efter ett gott dagsverke på vägarna. Inte nog med det fick vi även en utsökt äppelpaj och kaffe. Tack Salemkyrkan för vad ni bjöd på och för att jag får husera en natt i er kyrka. Lite nostalgi är det allt för mig. Det är nämligen så att min farbror Bengt Nordfeldt med fru var hyresgäst i deras lägenhet många år!
Det börjar närma sig slutet…. Nu är det faktiskt bara två etapper kvar på vår Östgötavandring. På onsdag går vi i mål i Linköping. Men innan dess går vi imorgon till Ljungsbro. Verkar som att jag är själv under morgondagen. Tänker att jag kommer vandra längs kanalbanken, vilket är en fantastiskt vacker sträcka!
Vill du vara med och vandra är du välkommen att höra av dig till mig, Göran Nordfeldt på telefon 0709-130710. Vill tacka mina vandringskollegor för dagen och den omväxlande, fina och härliga vandring vi gjort tillsammans idag! Från djupet av mitt hjärta tack!!
Vid telefonens tangenter Göran Nordfeldt

22-a vandringsdagen söndag 16 maj från Vadstena till Motala.

Efter en överdådig frukost hos Ragnhild och Irene i Vätternkyrkan gick vi strax före tio ut från vackra och historiska Vadstena i bra väder. Och ”vi” – det var var för tredje och sista dagen i rad Barbro och Jan-Erik Henriksson och Ingvar Holmberg, och med oss hade vi David Sundell. Efter två ganska långa etapper på omkring eller en bit över 20 km bestämde vi oss för att gå den kortaste vägen på omkring 15 km och följa bilvägen den större delen av vägen även om det innebar 6 km på själva vägen med nästan obefintlig vägren. Men de allra flesta väjde vänligt och vinkade tillbaka till oss och ”höll avstånd” på bästa Coronamaner.
En trevlig man i Volvo på motsatt körbana stoppade snabbt sin bil och kom springande mot oss med sin kamera i högsta hugg. ”Jag har sett och varit med i flera pilgrimsvandringar, men inte sett något sånt här”, sa han glatt. Vi pratade en stund och utbytte några tankar om pilgrimsupplevelser. När jag frågade om han gjorde det för vandringens skull eller för att han var en kristen, så pekade han mot sitt hjärta och sa att det var för både det yttre och det inre…
De sista kilometerna gick vi i en vacker park förbi golfbana och bondgårdar och begravningsplats för djur och med vackra träd och massor av blommor och motionärer. Och så, plötsligt, var vi inne i stan och gick genom det vackra centrala Motala till Stadsparken, som var vår slutpunkt. Strax innan vi kom dit hade det börjat småregna. Vi tog i alla fall fram ukulelen och tog en kort stund med sång, bön och information om vandringen.
Efter det gick vi till en närbelägen restaurang och åt söndagsmiddag på Pingstkyrkans bekostnad. Efter prat och lite utvärdering av våra dagar tillsammans gick vi med korset till Pingstkyrkan, där David skulle övernatta inför morgondagens vandring. Och så körde vi till Vadstena och vår andra bil. Jag körde sen vår vandringsrutt vidare åt ”andra hållet” förbi hela Omberg och Hästholmen och Ödeshög och tänkte på det långsammare, lite mer ansträngande men så givande sättet att till fots tillryggalägga dessa omkring sex mil på tre dagar. Jag är så tacksam!
Foton: Barbro Henriksson, Ingvar Holmberg

Den 21:a vandringsdagen – Borghamn till Vadstena lördag 15 maj.

Litet regnigt men vackert under 19,5 km vandring genom Östergötlands bördigaste jordbruksbygd. Vänliga lokalbor lät oss gå genom deras parker och tomter och berättade för oss om bra stigar så vi slapp gå bland bilarna utan kom in i Vadstena smidigt och fram till våra mycket vänliga och generösa värdar i Vätternkyrkan och på Pilgrimscentrum som gav boende och överflöd av mat gratis. Det vi uppskattade mycket var att Vätternkyrkans Ragnhild Djärv hade ordnat tillstånd för oss att ha möte på torget mitt under perioden med ”personlig lockdown”. Vi kunde sjunga, berätta om vandringen och läsa bibelord tillsammans och be och välsigna Vadstena och Östergötland och Sverige.
Efter samlingen bjöd Ragnhild och Irene och Irenes man Christer på kvällsfika och gemenskap i Vätternkyrkan. Vi kände att vi fått nya vänner, för så är det i Jesus Kristus stora familj över hela världen. Vi som vandrade i dag var Barbro och Jan-Erik Henriksson, Irene Ekman och Ingvar Holmberg, alla från Norrköping. I Vadstena mötte David Sundell upp också efter en välbehövlig vilodag för sina fötter som har varit lite illa däran efter många dagars korsvandring. Men i morgon är han med och vandrar igen till Motala.
Foton: Barbro Henriksson och Ingvar Holmberg

Dag 20 Ödeshög till Borghamn

Deltagarna var förutom mig, Ingvar Holmberg också Barbro och Jan-Erik Henriksson och Rose-Marie och Göran Karlsson, alla vi från Norrköping, och så David Sundell som redan lett två dagars vandring den här veckan.

Idag 14 maj var det min tur att själv börja vandra med korset efter det att mina fyra övriga vänner i ledningsgruppen – Göran Nordfeldt, David Sundell, Fredrik Weflö och Roffa Thorvaldsson – redan vandrat många sträckor.
Klockan halv tio träffades vi vid Församlingen Ordet i Ödeshög. Först hade vi en god andaktsstund inne i kyrkan tillammans med pastor Ing-Marie Alfvén, som tillsammans med sin man Mikael leder församlingen.
Sen, efter fotografering utanför kyrkan startade dagens korsvandrare dagens vandring för bil Öninge, Hästholmen och Ellen Keys strand över hela Omberg genom det fantastiska vårlandskapet fram till Borghamn och vandrarhemmet där alldeles vid Vätterstranden.
Det är många som går och färdas med cykel eller bil eller husbil på vägarna och vandringslederna vid Vättern, och vi pratade med många och i stort sett alla var vänliga och intresserade. Vi åt alla rejäl matsäck vid Ellen Keys anläggning i början av Omberg. Under vandringen och resan till Ödeshög idag såg jag för första gången i år blommande hägg, raps, äppelblom och liljekonvalj och för första gången i mitt liv gulsippa och ramslök.
Fikapausen med några kilometer kvar vid andlöst vackra branten Västra Väggar var en fin upplevelse. Där sjöng vi också pilgrimspsalmens ord ut över Vättern och landskapet: ”Härlig är jorden. Härlig är Guds himmel. Skön är sjäarnas pilgrimståg. Genom de fagra riken på jorden gå vi till paradis med sång.” Sträckan idag blev lite längre än vi tänkt, kanske 23 km, men vilken härlig dag vi fick med strålande solsken halva vandringen och lite duggregn delar av fortsättningen. Nu efter en god middag tillsammans och ďusch är vi trötta men mycket nöjda.
Hälsningar från
Ingvar Holmberg

Dag 19 från Väderstad till Ödeshög, 21 kilometer

Är ni pilgrimer?

Vandrare: David, Nina, Ulla och Kent Sundell
Start: 10:00 från ett soligt Väderstad
Har under natten vilat i Ordet. Där finner man en fantastisk vila. Jag fick skjuts från Ödeshög till Väderstad av Mikael Alfvén som är pastor i Ordet. Vi hämtade korset hemma hos församlingsmedlemmar till församlingen Ordet som bor i Väderstad.
Min familj: mamma, pappa och syster mötte upp mig där. Vi hade ”en följebil” med oss under dagen så att vi inte behövde bära så mycket packning.
Efter några kilometer kom vi till en före detta skola vid Kvarntorp. Där kom vi i samtal med några som höll på att vårstäda där. Lokalen används nu som skolmuseum. Vi berättade om vandringen och fick vägbeskrivning hur vi kan gå till Ödeshög utan att behöva gå utmed den stora vägen.
Nästa stopp blev i Rök kyrka. Där tog vi kaffe. När vi skulle fortsätta kom vi i samtal med två motorcyklister.
Därefter vandrade vi på tills vi kom till Heda kyrka. När vi åt vår frukt utanför kyrkan kom en man som frågade om vi var pilgrimer. Han berättar att det är vanligt med pilgrimer här i trakterna. Av honom fick vi också reda på att flera av kyrkorna i trakten härstammar från 1000-talet. Otroligt att det funnits kristna så länge på dessa ställen.
När vi lämnade Heda gick vi förbi ett hem med en man som var ute i trädgården. Vi berättade att vi hade bönevandring. ”Det visste jag redan” kom svaret tillbaka. Roligt att ryktet om oss har spridit sig.
När vi sen kom till Åby så mötte Ulla en kvinna utanför ett hus. Hon skulle starta upp loppis där. Igår hade hon sett oss vandra med korset. Hon hade utropat ”jag har sett Jesus med korset!”
Sen anlände vi till Ordet strax innan kl 17:00. Nu kunde man känna av i fötterna att man hade gått en lång sträcka idag. Men det har varit en underbar dag.
Guds välsignelser David

Dag 18 mellan Boxholm och Väderstad, 20 km.

Spänning att vandra under Guds ledning!!

Vandrare: Göran Nordfeldt och David Sundell.
Vädret: klarblå himmel till en början med successivt växande slöjmoln och måttlig vind. Temperatur upp mot 25 grader.
Vi tackade Boxholm och Centrumkyrkan för en god natt och god frukost! Tack för allt ni hjälpt oss med!
Vi tog ut korset och ställde oss utanför kyrkan och bad för Boxholm och dagens vandring. David var smart nog att börja i shorts. Vi gick förbi ostproduktionen i Boxholm. Åt vilket håll skulle vi gå nu? Inte åt ost… så det blev väster ut!
Vi kom förbi det vackra Boxholms säteri och fick ett fint samtal med en kvinna som var verkligen glad för vår vandring. Vi gick förbi en kortsida av en byggnad med många blommor, vitt och gult. De lyser verkligen upp när värmen kommer! Rapsen är på gång. Snart blir det olja. Det är fint när oljan verkar och smörjer upp det som kärvat fast! Tänk att Gud har en egen olja, den Helige Anden som ger oss liv på nytt och smörjer upp det som blivit dött. Låt oss bli smörjda på nytt med nytt liv! Snart kommer vi se många fält som är helt gula! Det är så mäktigt och vackert!
När vi hade kommit halvvägs idag mötte mina föräldrar upp. De hade med sig mat o dricka, kaffe o kaka. En alldeles utmärkt restaurang, helt i det fria och mitt i Ryckelsby centrum! Det var så gott och mättande så jag tror att det gjorde att tempot sjönk en hel del den sista milen. Tack för er givmildhet Ingrid och Per Ulf Nordfeldt! Det uppskattas och gör att det känns lättare att vandra! Medan vi fikade kom en cyklande man och undrade vad vi sysslade med. Det är dessa spontana möten som ger en sådan energi och glädje! Tack du cyklande man som skulle köpa jord och gjorde samtalet så härligt.
Tog en stund att få igång de stela benen efter maten. Men efter en knapp kilometer infann sig någorlunda mjukhet i leder och muskler. Vi kom till en kraftledning!! Tänk att det alltid blir en spänning att få vandra med ett kors och möta människor där de är. Att få be om beskydd och lägga dagens vandring i Guds händer! Det är att vandra under Guds kraft och Hans ledning! Att ställa sig till förfogande är att låta Gud slå på strömmen och vi får Anden som vägleder!Vi mötte en man som såg oss i morse och undrade vad vi gjorde. Nu var han ute när vi gick förbi hans hus och han gillade teveprogram med pilgrimsvandringar. Blev också ett sådant där fint möte som bara sker! Det är förunderligt.
Strax därefter stannar en liten skolbuss och mannen hissar ner rutan och ropar ”Mr Goran!”. Var så gott att se honom på nytt och få be och välsigna! (Jag kallas Mr Goran när jag är artist.)Vi närmade oss dagens etappmål, men innan skulle vi gå över den stora motorvägen E4:an. Mitt på bron stannar vi. Reser upp korset och ber för trafik, vägarbeten, beskydd och kommunikation! Känns så rätt och värdefullt.
Är så vackert med alla fruktträd som börjar blomma i vitt. Blir en sådan härlig kontrast mot all skir grönska. Såg även granskott som var på gång, vilka häftiga färger på dessa skott. De skjuter rejält I naturen nu!
Strax därefter var vi i Väderstad centrum. Det är i princip ett stort vägkors där vi reste vårt kors och bad för bygden och att vi fulländat ytterligare en etapp på vår vandring. Är glad och tacksam för att få vara med på ett så härligt projekt.
Jag lämnade David och begav mig hemåt. Mina ben behöver få vila några dagar efter det hårda underlagets nötande under 11 dagar.. David i sin tur får ta över stafettpinnen. Han får bo I Ödeshög i församlingen Ordet i natt. Tack och lov är korset kvar i Väderstad, så David måste tillbaka dit imorgon och bära det vidare! Lycka till bäste David med den uppgiften. Du kommer klara det galant!
På väg hem med buss och tåg njuter jag av den fina naturen och känner både en glädje att få vandrat en rejäl sträcka. Men samtidigt ett vemod att lämna ett fint och uppbyggligt sätt att förmedla tro.
Det som också slagit mig under vandringen är allt skräp som finns i naturen. Finns mängder av burkar, kartonger av alla olika slag. Men även lite udda grejer…
Högtalare – lyssnar vi in Gud eller har vi alldeles för mycket brus i bakgrunden?
Byxor – om vi har två par, så kan vi ge ett par till en behövande. Men det är väl bra om någon tar emot det vi ger…
Plastburk med lock – vad samlar vi på och vad vill vi behålla för oss själva eller till ett bättre tillfälle?
Navkapsel – Det är mycket som snurrar i vår tid. Mycket i ett för snabbt tempo. Vågar vi vila och finna navet i vår tillvaro?
Medicin – Hur många vet att Jesus är den störste läkaren?
Tack för att du valt att läsa hela inlägget! Är så kul att få förmedla några av dagens händelser!
Guds välsignelse!/ Göran Nordfeldt

Dag 17 mellan Blåvik och Boxholm, 18 km.

40% i sträck och ändå 4% mindre…
Dagens väder har varit lätt molnighet och lite svaga vindar, ca 18 grader.Vandrare för dagen var Göran Nordfeldt.
Tack Blåviks kyrka för övernattning och god frukost! Efter en morgonbön började en något kortare promenad än igår. Starten blev strax innan 10.00.
Blev ganska snart varmt så jackan åkte av efter några kilometer. Bra med raster för att sträcka ut ryggen. Men ändå glad och stolt för att vandra med korset. Idag blev det inte några samtal med människor förrän jag kom in mot Boxholm. Däremot hejade jag på några stycken. Det är så roligt att se att de börjar fundera: Vad gör karln? Bär han på ett kors!?!?
Såg en jättegryta, ca 70 cm hög. Det sällskap jag hade idag var många fåglar som sjöng för mig. Men jag upptäckte också att många flygfän ville göra mig sällskap idag. Tydligen har de vaknat till liv nu… Eller så vill de vara just i min närhet…Vinkade glatt till alla bilister….tror dom!! För de flesta hejar tillbaka och det är trevligt. Men vad jag gör när jag sträcker upp handen är att be om Guds välsignelse!! Hihihiii!!!Började tänka på vätterrundan, där en familj strax efter Karlsborg står och välsignar alla cyklister!! Det här blir något liknande, men vilken glädje att få välsigna! Det ger så mycket i retur och vilken förmån!
Såg mycket träd som var fällda och staplade i fina högar. Funderade på hur många indianer det skulle få plats i träden. Antagligen hela stammen…
Äggstra förvånande var det att se ett ägg ute i ingenstans. Hur kom det dit? Vad kom först hönan eller ägget!? Verkar som ägget i det här fallet. Men oavsett är Guds storhet lika stor ändå, så varför fundera på oväsentligheter…Gud är ändå större…. Gott att veta!!
Nya vägkors och bara 10 km kvar. Heja mig! Hej vad det går!
Vackert längs vägarna och den fina skira grönskan är så juvlig, jag bara njuter av alla nyanser.På en väg in till en tomt stod en ren och några tomtar. Jag var bara tvungen att ta ett kort på dom.
När jag kom till Boxholm mötte jag en cyklist som skulle fiska. Vi fick ett fint samtal och jag önskade honom som man bör: ”Skitfiske på dig”! Jesus han skulle sagt: ”Släng ut näten på andra sidan” eller ”Följ mig, jag ska göra dig till människofiskare”! Hoppas det blev lite drag för cyklisten ändå!
Mötte även en äldre dam som varit på kyrkogården och satt nu och filosoferade på en bänk längs vägen. Blev ett gott samtal och glädje att få ge, men även få ta emot Guds välsignelse! Tack snälla du för samtalet!Så till slut nådde jag dagens etappmål. Centrumkyrkan i Boxholm. Var framme strax efter 14.30.
Nu har jag gått 10 sträckor av 25, det blir 40%. En sträcka är 4% av den totala vandringen och det är nu 8 sträckor kvar. Vi har alltså gjort lite mer än 2/3 av vandringen! Heja, heja. Vilken grej och vilken vandring!
Här i Boxholm har pastorn i Centrumkyrkan, Daniel Röjås, skrivit en bok som heter ”Världens vackraste berättelse”. (Den finns på förlaget Libris.) Det intressanta är att den här boken har delats ut till alla hushåll i Boxholm för några veckor sedan. Var gärna med och be att boken blir läst och att den berör människors hjärtan!
Ikväll anländer David Sundell och han kommer vara med några dagar framöver. Det blir bra och kul!
Nåd och frid från Vår Herre!
Vid mobilens tangenter:Göran Nordfeldt

Dag 16 mellan Malexander och Blåvik, 23 km.

Gångdagarna på gång med start idag!
Vandrare för dagen är Linda Andersson, Ingemar Andersson och Göran Nordfeldt.
Vi kom iväg från Malexander strax efter kl. 10.00. Som en god tradition började vi dagens etapp med att lägga den i Guds händer och be om beskydd och överraskningar längs vägen.Sven, Ingemars pappa, fixade med dagens skjuts för mina medvandrare.
Förvånade ögon tittade på oss efter 100 meter och vi började prata. Tänk vad korset är en nyfikenhet i dagens värld!! Efter några kilometer var det dags igen, en fikande kvinna blev nyfiken på vilka vi var. Det visade sig att hon bodde i ett gammalt kapell. Bänken framför huset är en gammal kyrkbänk från kapellet! Vilket fint möte och det gav samtidigt historia och inspiration. Fint att få be och välsigna!Vi gick förbi vikar av sjön Sommen och grönskan var så vacker. Med värmen satte naturen fart idag. Inte bara växter var i farten. Utan även en liten orm eller om den var en-orm… Många fåglar såg vi bland annat storlom, tranor, storskrake, drillsnäppa, knipor. Även många hjortar.
Vi träffade en man som bodde på samma gård som Sven Stolpe bott.
Vi fick komma in och ta kort på Svens hus. Vilka spännande möten och vilken historia det finns i gårdar!Fast Ingemar blev nog mest intresserad av hunden eller om det var tvärtom…
1888 lades första grunden till vägen vi gick på. Tänk att Jesus säger att han är vägen!! Han säger följ mig! Vilken glädje det är att bära ett kors och heja på bilister och välsigna dom! Hur vet vi att Jesus är vägen! Jo, han föddes under julen!!Vi mötte några arbetare som lunchade när vi kom förbi. Jag fick berätta att Jesus dog för mig. Då blev jag stoppad av en av dem som sa att det gjorde han för oss alla! Han kände till förra årets vandring och vi fick ett fint samtal.
Innan vi nådde vägkorset mot Blåvik såg vi det trotsiga hoppet! En maskros som blommade på en klippavsats! Hur kan den få näring och växa där? Det är aldrig kört för någon av oss! Även om det känns hopplöst finns det ett hopp och liv i korsets kraft. Tänk att Jesus dog på korset och uppstod för att ge dig och mig liv. Det är på den grunden vi kan lämna av oss bördor vi har inombords.
Vi får lägga ifrån oss det till Jesus och Han befriar oss! Då kan våra liv, likt maskrosens, börja få näring från klippan Jesus själv!!
Vacker natur och det var även nostalgi för Ingemar att få gå den här sträckan för hans mor o far var uppvuxna i de här trakterna.
Dagarna mellan bönesöndagen, som var igår, och Kristi Himmelsfärdsdagen, nu på torsdag. De kallades förr från 1600-1700 talet för ”Gångdagarna”. Då var kyrkans folk ute och gick och välsignade åkrar och säd. Säkerligen bygden och folket också. Passar fint in med vår vandring.
En bil stannade och backade för att kolla vad vi gjorde. Vi mötte en man som vi fick be för och han bad för oss och vandringen! Så gott och glädjande. Både han och vi hade tårar i ögonen. Så nådde vi till slut den fina platsen Blåvik! Två glada herrar fångades på bild. Kyrkan här ligger så vackert och vittnar om vår Herre!Vi hade en avslutande bön och tackade för dagens vandring. En annan pilgrim slöt upp och tackade sedan för bönegemenskapen.
Amen, går att säga efter det!
Sedan kunde jag inte låta bli att ta med några fina bilder från Guds natur!
Tack för att du genom att läsa om vandringen är en del av ”Gå för Sverige – Östgötavandringen”!
Imorgon går etappen från Blåvik till Boxholm. En ny spännande dag väntar, men gläder mig att mina ben, hälsenor och fötter får vila under natten!
Allt gott!/ Göran Nordfeldt

Dag 15 mellan Svalsjö och Malexander, 11 km.

Dagens väder…regnigt till klockan 14.30. Därefter mulet fram till 18 och efter det tittade solen fram.
Efter ytterligare en god natt I Linnekyrkan och en fin bönestund på förmiddagen där. Valde jag att stanna tills regnet nästan slutat. Fick skjuts ut av Stefan. Tack snälla du för allt du gjort för vandringen!! Kisa har verkligen ställt upp och det gör mig varm i hjärtat!! Tack Kisa och Linnekyrkan!!!
Idag fick jag inte vara ensam. Kl. 14.30 hade jag och Jonny Svensson kommit överens om att mötas upp vid vägkorset i Svalsjö. Vi började med en bön innan benen kom I rörelse.
Vi mötte inte alltför många människor men ett par när vi kommit halvvägs. Tänk att korset ställer frågor och att få prata om vad det betyder för mig och oss. Det är fint, likaså förlåtelsen, försoningen och uppståndelsen!
Vi drog på ett kors i ca 4,5 km i timmen effektiv vandring. Andra drog på ett helt hus….
Gott samtal under hela vägen och även vid fikat. Rast är fint och även kaffet!! Det är ju gjort på så mycket böner…..!!
Riktigt vacker plats ca 2 km innan Malexander. Med en bedårande utsikt över landskapet och över just Malexander. Där satte vi oss ner för att be och när solen kom fram var det helt underbart! Vi blev sittande och njöt.
Så kom vi då till den välkända platsen där 2 poliser blev skjutna 1999. På samma sätt som det är fint och vackert är det även sorgligt och upprörande. Många känslor och minnen på samma gång. Men kändes så rätt att ställa korset mellan minnesstenarna och be om försoning, förlåtelse, helande, upprättande, trygghet och frid. Riktigt bra text av de anhöriga på ena stenen. Läs och begrunda. På den andra stenen hedras de två poliserna av polismyndigheten.
Strax därefter hälsades vi välkomna till Malexander av några som lade ner sin båt i sjön Sommen. Mötte också några damer med en hund och berättade om vår korsvandring.
Framme vid Birgittagården blev Jonny hämtad av Kalle.
Tacksam för ytterligare en vandringsdag och nu är 60 procent av etapperna avklarade eller 15 av 25 etapper på vår Östgötavandring! Heja alla som varit med på något sätt! Det gör så stor skillnad! Heja dig som följer vår vandring via sociala medier!! Heja dig som ber för vårt landskap och platser vi passerar! Heja dig som ber för Östgötavandringen! Det betyder väldigt mycket! Vi i vår tur ber att något ska hända på insidan hos de vi passerar och hos dig!!
Tack för att du läst hela vägen hit. Det betyder mycket! Guds välsignelse till just dig!!
Imorgon går vi vidare mot Blåvik!

Dag 14 mellan Kisa och Svalsjö 15 km.

Går det att bli putt med alla märkliga möten?

Vandrare Göran Nordfeldt
Efter att ha sovit i Linnekyrkan och ätit en god frukost startade etappen strax efter kl. 10. En bön för Kisa och dagens vandring gav startsignalen! Idag var det fint väder med sol och en hel del moln. Riktigt skönt när solen lyste upp vandringen.
De flesta verkade inte vara vakna i Kisa. Hälsade på någon som satt på altan och fikade. Längs den stora vägen (mot Österbymo) var det hyggligt med bilar. Känns fint när många hälsar tillbaka och saktar ner när det kommer bilar från båda hållen.
Stannade till och bad vi avfarten mot Grönede. Där inne finns en fin lägergård som heter Grönebo. Där har jag varit på en del scoutläger! Strax därefter finns den fina gården Sommarro som har bra och fina aktiviteter under en normal sommar. Smaka bara på orden ”Grönebo” och ”Sommarro”. Jag blir varm I hjärtat av dessa härliga namn och tänker på alla aktiviteter som görs och finns där. Antingen är det här någonstans som ”Gå för Sverige – Östgötavandringen” har kommit halva sträckan om man räknar i kilometer! Heja oss! Gud är trofast!!
Efter ytterligare 500 meter svängde korset och jag in på vägen mot Malexander. Passerade golfbanan och såg många glada få träna på sin sving! Stackars bollar som hela tiden blir slagna…. Hittade många bollar utanför staket och nära vägen. De bollarna kom helt fel. Eller rättare sagt att de missade sitt mål. Ordet ”synd” betyder just det. ”Att missa målet”! Det är väl klart att många blir putt när inte bollen kommer i hålet. Men blir vi putta när vi ser att människor missar korset?
En bil stannar och rutan vevas ner och jag hör en bekant röst ”Hej Göran!” Det visade sig att Morgan och Elias Filipsson från Linköping var på väg till deras sommarstuga. Gott att få pratas vid och be om välsignelse.
Strax därefter var det många som lärde sig rida. Jag stannade till och nämnde att de använde hästkrafter och jag kom med korsets kraft. Folk verkligen hajar till när det nämns att det är en bönevandring som startade i Finspång 25 april!!
Lunch blev det vid Pinnarps camping. Kändes helt rätt att luncha där och be om försoning, fred och frid på den platsen. Har varit mycket skriverier och tyckanden de senaste åren här. Snart tillträder en ny ägare och förhoppningsvis ett lugn över platsen. Det är så vackert här. Tänk er en kväll med grillad korv och vacker solnedgång.
Cyklister kom ikapp mig och åkte förbi mig. Några vandrare pratade med en slyröjare och undrade om det var en pilgrimsvandring. Filipssons stannade till på nytt efter att de slängt mer skräp. Tänk att alla får slänga sitt skräp, som vi har på insidan och det till Jesus! Tänk att han tog och tar det skräpet på sig och ger oss befrielse och förlåtelse! Det är korsets kraft!!
Passerade vackra sjöar och fina små berg. Såg en klippa som det rann vatten ifrån. Ställde korset där och gillade symboliken att vi får vara nära klippan. Att låta korset vara vår säkra, bergfasta grund. Då porlar det levande vatten fram ur klippan! Men vill vi bli påfyllda av Himmelens vattnen???
Såg många kartonger med trädplantor. Tänk vad många kors det kommer kunna tillverkas av alla dessa plantor. Låt plantorna få växa, Gud! Likaså att vi får växa i tron på dig!
I Svalsjö finns Pers mekaniska kabinett. Det är värt ett besök. Såg en fin mekanisk mojäng utanför kabinettet.
Jag nådde dagens etappmål, Svalsjö. Det är ett rejält vägkors!! Det får symbolisera dagens vandring. Skulle sedan meddela Ramona Turesson från Kisa att jag var framme i Svalsjö. Men min mobil hade inte täckning. Då var jag tvungen att gå till några som var ute och be om hjälp att förmedla att jag nått fram. Men det var nog meningen ändå för det ledde till ytterligare ett gott samtal! Många spännande spontana vägmöten har det varit!
Nu får jag åter bo en natt i Linnekyrkan! Här känner jag mig hemma nu!! Tack Ramona för skjutsen!
Imorgon kommer jag antagligen gå själv mellan Svalsjö och Malexander ca 11 till 12 km. Vill du haka på gå det fint. Hör av dig på 0709-130710 om du vill gå med.
Önskar er Guds välsignelse!!/ Göran

Etapp 13 mellan Rimforsa och Kisa.

Mer än halvvägs!

En vandringsdag i vackra Kinda kommun! Etappen startade vid Brokyrkan i Rimforsa. En bra start där pastor Emelie bad för vandringen. Fick idag sällskap av Sören Johansson och Ramona Turesson, så härligt med medvandrare. Trots att det är maj var det verkligen aprilväder! Hagel, sol, molnigt och några droppar regn!
Vi gick gamla landsvägen förbi Håkantorp där nya bostäder byggs och vi passerade 2 större konferensanläggningar. Fick samtala med en man som undrade vad vi tyckte om våren? Sedan blev det förklaring om korset!
I och med att det är bönesöndagen nu på söndag pratade vi mycket om vad bön är och vad bön gör under vandringen. Så spännande att diskutera och bolla! Lycka till med predikan på söndag Sören! Tror du fick bra uppslag för den.
Efter kurviga, vackra vägar kom vi upp mot Slätmon. Där hittade vi bänkar vid idrottsplatsen. Vi var då alla hungriga men alla ansåg det viktigare att stretcha först!! Sedan medhavd matsäck! Så gott och välbehövligt.
Hurra!!! Hurra!!! Så glädjande!! Just här mitt emellan Rimforsa och Kisa har vi gått halva vandringen av ”Gå för Sverige – Östgötavandringen”! 12,5 etapp av 25!!
Tack för allt stöd, det känns så bra, viktigt och välsignat!
Sören hade nu fått så mycket till söndagens predikan att han behövde få ner det på papper eller dator. Han lämnade oss efter en bönestund vid Slätmon.
Ramona och jag vandrade vidare och nådde bland annat Malma. Efter en stund Fick vi sällskap av Minka och Hans. De vandrade med några kilometer mot Kölefors till deras hem. När vi kom dit blev vi bjudna på gott fika! Tack!Vi såg fina fåglar och hade en njutbar rast! Vi fick se en del av Minkas fina skulpturer och konstverk bland annat en med Jesus. Heja dig, Minka. Låt dina händer få bli använda av vår Herre!!
Nu hade vi ca 5 km kvar till målet och tiden går så fort. Goda samtal och solen sken på oss. Vi fick nästan kisa…
När vi kommit in i Kisa anslöt Erik Berghten upp och vandrade med under den sista kilometern. Väl i Kisa hade vi en fin bönestund framför kommunhuset. Stefan och Thea kom också och var med! Vilken förmån att få be för kommunen, kyrkor, skolor, arbetsliv, företag, vårdcentral m.m.
Tack alla som varit med och vandrat under dagen och fixat med mat och boende i både Rimforsa och Kisa.
Jag själv fick vandra vidare uppför till Linnekyrkan där jag ska få bo i två nätter. Kul att gå komma tillbaka hit då jag jobbade som ALUare i den här kyrkan under 1998!
Fint med en skön dusch och bli mätt i magen! Så glad och nöjd efter ytterligare en fin vandringsdag i skuggan av korset!! Roligt att jag hittade ett kors även i kommun emblemet!!!
Önskan om en fin och välsignad helg för dig!/ Göran Nordfeldt

Dag 12 Briteborg till Rimforsa

Oväntad kaffebesök…
Vandrare Pether Johansson och Göran Nordfeldt.
Vi möttes kl. 8.00 vid Briteborg och började med bön för dagen. Vi fick gå på grusväg i blandad biotop, skogar, ängar, gårdar. Fåglar sjöng för oss. Vad härligt att få sällskap längs vägen idag. Glad att du ville vara med och vandra Pether. Oj, vad snabbt det går när vi är flera. Vi gick bland annat ca 8 km på cykelleden Sverigeleden. Men vi hittade rätt och var inte ute o cyklade…
När vi kom till Opphem var de kaffe som väntade oss. Per-Anders Olsson och Sören Bernberg hade ordnat goda äggsmörgåsar, bullar och kaffe. Vi kände oss välsignade av att få ett varsitt kort med uppmuntrande text och bibelord. Tack Sören och Per-Anders så gott och så värdefullt! Tack för fin bönestund oxå!
Det blev en mötesplats för helt plötsligt kom Roland förbi. Vi gick vidare på Björns väg och såg en björn. Vägen har fått sitt namn efter förre landshövdingen Björn Eriksson.
Strax innan Rimforsa passerade vi Liljeholmens folkhögskola. Lagom med en paus och bön för skolan och Rimforsa. Gott att hinna andas!!
I Rimforsa blev det ytterligare en andningspaus innan vi kom till Equmeniakyrkan. Vilket var dagens etappmål.
Pether blev upphämtad och jag själv fick både lunch och ett härligt samtal med pastorn där, Sören Johansson.Har precis installerat mig i Brokyrkan där jag ska få övernatta.
I kväll blir det en spontan bönevandring i Rimforsa.
Det känns gott!
Välsignelse till er alla!

Dag 11 mellan Åtvidaberg och Briteborg.

Strömmar av friskt vatten!
Vandrare: Göran Nordfeldt Regnställ på hela dagen.
Strax efter kl. 11 började korset rulla ut från Johanneskyrkan i Åtvidaberg. Det efter en god natt i kyrkans lokaler. Tack ”Myggan” för att vi fick husera hos er!! Riktningen för dagen var halvvägs till Rimforsa.
I och med att det duggade och regnade större delen av sträckan blev det inte så många spontana möten. Men i utkanten av Åtvidaberg pratade jag med en yngre herre som undrade varför jag gick omkring med ett kors. Härligt samtal och lyckönskningar åt båda håll! Kul! Träffade en bonde som skulle fixa ett staket till kossorna och vi kom i samtal. Det är fint att få önska Guds välsignelse till människor! Frågade också om han visste var man kan se en riktigt gammal ko? – På muuuuuuuseum!!
Tog en paus med fika när jag hade kommit halvvägs. Fick inte sitta ostörd, för regnet började göra sig gällande på nytt. På med regnjackan igen!
När jag svängt av från asfaltsvägen mot Bestorp så mötte jag Kira. Hon höll på och fixa i trädgården. Det blev ett sånt härligt möte där hon bland annat säger att det här är ett bra initiativ! Fick be och välsigna, det är så gott i hjärtat och vägen kändes lätt att gå igen!
Kom fram till Briteborg strax innan kl. 15. Det är verkligen bara ett vägkors! Kors på väg! Vi ska vidare runt i Östergötland!!
Tacksam för att min grabb som kom och hämtade mig idag! Så nu är jag hemma några timmar innan det blir färd tillbaka imorgon. Ni undrar kanske om det känts ensamt att vandra själv? Men jag vet att det är många som ber och välsignar vår vandring! Ett tydligt tecken på det är att hela ledningsgruppen har hört av sig på olika sätt under dagen! Tack alla för att ni engagerar er och vill verkligen säga att det värmer.
Trots att det regnat mycket har känslan varit att det flyter ”levande vatten från Himmelen ”!
Det porlar fram!
Det är fint!
Guds välsignelse till dig! / Göran

Dag 10: Falerum till Åtvidaberg

Det går ju som på räls.
Dagen startade upp med bön tillsammans med några kontakter från Norge i evangelisations-organisationen OAC Norge vid 9-tiden. Vid 9:30 hämtade vi korset och började vår vandring för dagen. Vi tog vägen genom Risebo. Där mötte vi ett pensionerad par som var ute i trädgården. De fick inte igång gräsklipparen men efter förbön och Görans hjälp kom den igång och kunde börja klippa.
Därefter stannade vi vid Gärdserums kyrka och gick vidare till järnvägen. Där mötte vi två män som besiktigade rälsen. De hade en dressin som vi fick testa att sitta på. Vi fick berätta om vår vandring för dem.
Blev en paus kort efter en herrgård. Nu gick vi mest på landsvägen i en bra hastighet tills vi kom in i Åtvidaberg. Där fick vi ett samtal om vad lycka är med två män som satte dit en skylt. Sen mötte vi en man och en kvinna som skulle prova synen. De tyckte vi skulle hålla korset högre upp på axeln som Jesus gjorde. Slutligen för dagen ställde vi oss på centrum i Åtvid. Vi bad för kommunen och ungdomarna bland annat. Det kom förbi en man som berättade att han var lite halvkristen, han hade fått sin tand fixad precis innan.
Imorgon kommer vandringen gå mot Briteborg, några kilometer öster om Bestorp.
David åker hem några dagar och Göran får nu gå själv fram till fredag som det ser ut nu.
Guds välsignelser David och Göran

Dag 9 mellan Kvarnvik och Falerum.

Vandrare var Göran Nordfeldt och David Sundell.
Vi fick skjuts till Kvarnvik och vi började etappen med att be för dagen. Känns så gott att få börja dagen på bästa sätt. Tack Stig Svensson för ditt engagemang för vår vandring!! Vill önska dig Guds välsignelse!
Vi kom till Rumma och där fick vi många intressanta samtal. Bland annat var det en kvinna som undrade VARFÖR vi drog på ett kors. Hon sken upp när hon fick höra anledningen till vår vandring.
Vi gick igenom några vackra naturreservat och anlände till Falerum runt 14.30. Fantastiskt vackert ute och alla dessa knoppar som börjar brista både på lönn och björk. Vilken Skaparkraft!
I Falerum porlade det friskt i den fina bäcken. Gott att veta att Jesus vill fylla på med levande vatten och enligt väderprognosen lär det börja med det imorgon.
Glada och nöjda vandrare Göran o David!

Dag 8 mellan Valdemarsvik och Kvarnvik

Dagens vandrare var David Sundell och Göran Nordfeldt. Vi ställde om kompassen till Kvarnvik istället för Skrickerum. Det är ju väldigt bra att veta vilken väg vi ska gå.
Vi började med en bönestund och bad för Valdemarsvik och dagens vandring. Därefter började vi gå. Vi möte en glad man som kom ihåg golgata när han såg vårt kors. Strax innan vi skulle gå över E22 stannade en bil och undrade vad vi gjorde. Vi berättade om vår korsvandring genom Östergötland och med ens var båda personerna ute ur bilen och tog kort. Vi fick be för de båda och det blev ett sådant härligt möte som fyllde vårt hjärtan med glädje. Vi mötte de två när de senare var på väg tillbaka och det vinkades glatt både från dem och oss!! Tänk vad ett möte kan ge så mycket glädje åt båda håll!
Ett dråpligt möte var med ett gäng får. Vi fick bääää-rätta om det förlorade fåret och responsen var dagens bääääästa! En komisk och rolig händelse. Normalt brukar får vara väldigt avvaktande, men här kom de till oss när vi svarade på deras bräkande. Roligt att se när folk hajar till och undrar varför vi går med ett kors. Men vilken förmån det är att få be och välsigna både människor och bygder.
När vi nådde Kvarnvik hade vi gått 17 km. Stig från Valdemarsvik kom och hämtade oss för färd tillbaka till Valdemarsvik. Tack Stig för allt du är och gör för vår vandring!Imorgon får vi skjuts tillbaka till Kvarnvik och går vidare mot Falerum.Tack Gud för en kul och härlig vandringsdag i korsets tecken!

Dag 7: Gusum till Valdemarsvik

God eftermiddag!
Då var det ännu en härlig och solig vandringsdag. Vi startade upp vid Gusum vid 9-tiden. Jag hade lyckats glömma selen till korset i kyrkan så fick springa tillbaka och hämta den. Men vi hade då inte kommit längre än till Gusum centrum.
Vi mötte utmed vägen ett äldre par som frågade vad vi gjorde. Jag berättade om vandringen genom Östergötland med korset. De tyckte det var väldigt bra gjort.
Det blev en paus efter halva vägen. Några av flickorna ville ta lite bilder på naturen. Vi turades om att bära på korset och vi kände stor glädje att gå med det. Vi bad sen vid Ica Supermarket när vi hade anlänt till Viken.
Trötta och glada kom vi sen till Pingstkyrkan där vi avslutade vandringen för dagen. 🙌✝️🏞
Guds välsignelser David

Dag 6: Ringarum till Gusum

Har ni spik och hammare med er?
Tillsammans med två härliga bröder, Stig och Mats startade vi dagens etapp och gick från Ringarum vid ca 11-tiden. Vi höll ett bra tempo och glatt humör i solskenet. Två stopp blev det på vägen. Först ca efter en timme och sen vid Yxningens camping. Där blev vi bjudna på kaffe. Vi träffade på en kvinna som undrade vad vi var för några. Hon trodde på Jesus men var inte med i en kristen gemenskap. Hon fick en kristen bok och när vi bad för henne såg vi att hon blev berörd.
Inne i Gusum tog vi en bönerunda med korset. Vi träffade två ungdomar. Den ena frågade ”har ni hammare och spik med er också?”. Vi försökte förklara att Jesus är den enda vägen till Gud.
Även några pojkar fick vi berätta om vår vandring med korset genom Östergötland. Vi avslutade med bön utanför församlingen ”Klippan” med Johan och en härlig etiopisk broder.
Imorgon går vi vidare mot Valdemarsvik.
Guds välsignelser
David

Dag 5: Mogata till Ringarum

När vi kom till Mogata kyrka för att hämta korset hade kyrkan öppet med personal och besökare, vi var därför fem stycken som startade med bön för Mogata.
Vi hann knappt börja vandringen förrän vi mötte på en man som upplyste oss om att de ortodoxa kristnas påsk just var på väg att börja. Det kändes extra fint att starta vandringen med korset när vi tänkte på att det också fanns kristna som var på väg in i firandet av världens största händelse; Jesu död och uppståndelse.
Vi fortsatte så vår vandring mot Hälla där jag fick en guidad tur. Där bad vi också för samhället och dem som bor där. Det blev en kort paus vid det gamla baptistkapellet som nu är bostad, där fanns en gång bland mycket annat en söndagsskola som samlade många av bygdens barn. Där stannade vi också och bad.
Efter en matpaus och ytterligare ett intressant möte med en förbipasserande tog Bosse sin cykel han parkerat mellan Hälla och E22:an och cyklade tillbaka mot Mogata medan jag och korset fortsatte vidare mot Ringarum. Det gav en fin tid för reflektion.
Vandringen avslutades i Ringarum där ytterligare någon nyfiken ville samtala. Jag bad för samhället innan korset lämnades i tryggt förvar inför morgondagens vandring mot Gusum.
Det var en rik dag, lagom med tid för intressanta samtal och lärdomar om bygden, men också en lagom dos av välbehövlig tystnad för den viktiga vandringen inåt.
Hälsningar
Niclas Nilsson

Dag 4: Söderköping till Mogata

Onsdagen 28/4
Jag har idag gått med dessa härliga bröder. Vi startade upp med att vara på bön i St Laurentii. Därefter bad vi för kyrkorna i Söderköping. Vi mötte sen på vår vandring en kvinna som lyste upp när hon såg att vi kom med korset och att vi var från olika samfund. Korset får förena oss när vi går bedjande fram. Vid lunchtid kom vi fram till Mogata. Det var fantastiskt att också få möta bilister som vinkade till oss.
Guds välsignelser
David med Göran och Duressa

Dag 3: Norrköping till Söderköping

Tisdagen 27/4 ;
Vi inleder med en morgonbön i Söderledskyrkan innan vi går ner till Vilbergens centrum. David ansluter här och vi får några fina samtal med några personer på platsen men en man uttryckte sitt agg mot allt vad kyrka heter. Den mannen och alla andra innesluter vi i vår förbön och går vidare med korset. I Vrinneviskogen möter vi en grupp motionsvandrare som vi får förklara varför vi drar ett kors med oss.
När vi kommer till skidbackens krön ovanför Hageby kan vi se nästan hela Norrköping breda ut sig ända till Kolmården. Denna syn inspirerar oss i vår bönestund där.
Vår vandring fortsätter förbi Hageby centrum och vidare ut mot Navestad. Vi möter ett par trosvänner på vägen. Abi som arbetar med församlingsplantering i Navestad och en kvinna som ger oss vandrare sin förbön. Roligt!
I grönområdet mitt i Guldringen, Navestad passar vi på att ta en fika. Där ber vi för alla vi mött, kyrkor och församlingsplanteringen och fortsätter sedan vandringen mot Söderköping.
På vägen dit vinkar vi till bilisterna vi möter och ger dem ett leende 😁Många vinkar tillbaka och vi är glada att korset blir synligt !
I Söderköping går vi runt i de centrala delarna och får en del goda samtal med flera personer innan vi stannar på Rådhustorget. Fredrik intervjuar kommunalrådet Martin Sjölander som möter upp och delger oss vilka behov som finns i kommunen.Till platsen har även Niclas Nilsson och Duressa Teka anslutit och vi ber tillsammans för kommunen och behoven. En Maja har också anslutit och drar korset vidare en bit åt oss.
Dagens vandring avslutas utanför ICA och David tar med sig korset för att imorgon vandra mot Mogata.

Tack Jesus för det Hopp som vi får dela med oss av
/Fredrik och Rolf

Dag 2: Svärtinge till Norrköping

Måndag 26/4;
Morgonbön i Svärtinge kyrka, fick med oss var sin fin pappersängel!
Vad gör ni?
Härliga nyfikna skolbarn (och lärare) bättre fråga finns ju inte!
Fint samtal med staketbyggare, många glada vinkningar utmed vägen till Norrköping.
Bön och samtal i Eneby C,
Bön för polismyndigheten, som passerades.Samtal om ”Livets mening” med, gymnasieungdomar, bön vid Norrköpings resecentrum, samtal och bön i Karl Johans park, bön och inspelning på tyska torget med kommunalråd Eva-Britt Sjöberg…OCH alla bilister 🚗som tittar överraskande under dagen 🙏
Så bön vid söder tull, där mycket händer. Guds frid över platsen.
Ungefär så😃
Tack Jesus för korsets kraft🙏
Fredrik/Roffa

Dag 1: Finspång till Svärtinge

Idag startade vi vandringen från Finspång till Svärtinge. Det var ett härligt gäng! Vi delade oss vid starten för två grupper pga antalet. Efter bön och videoinspelning gick vi iväg.Under vägen mötte vi ströpersoner, som vi fick berätta
för vad vi gjorde och vad vi tror på. Vi stannade upp för bönepausar på sträckan till Svärtinge. Väl i Svärtinge träffade vi ett fotbollslag och olika vuxna som var ute på promenad, korset fascinerade!Det blev bön på olika sätt,
för kyrkan, skolvärlden, fritidsgård, fotbollsklubb m.m.Vi tackar Gud för en meningsfylld dag!